Als de huurder niet opdaagt voor de vrederechter

Het gebeurt wel eens dat een partij die voor de (vrede)rechter wordt gebracht daar ‘zijn of haar kat stuurt’. Maar wat kan je doen als dat jou overkomt? Betekent dat dan dat het proces niet kan doorgaan?

Een huurder betaalt de maandelijkse huur niet. Of er rijst een discussie omdat de verhuurder meent dat de huurder de huurwoning niet degelijk onderhoudt. De verhuurder brengt de zaak voor de vrederechter. Daar daagt de huurder niet op. Wat kan de verhuurder dan doen?

Verzoening

Roep je je huurder of verhuurder op in verzoening maar komt deze niet opdagen, dan kan je daar maar weinig tegen beginnen. De verzoeningspoging is in dat geval een maat voor niets. De vrederechter kan dan enkel vaststellen dat één van de partijen niet aanwezig is en … er dus geen verzoening kan worden bereikt. Je zal dus onverrichterzake naar huis moeten terugkeren… Je kan dan wel vervolgens een ‘echte’ procedure starten.

Echte procedure

Ben je integendeel een ‘echt procedure’ gestart voor de vrederechter dan liggen de zaken anders. De vrederechter zal dan -als de andere partij niet verschijnt- gewoon uitspraak doen. Meer bepaald zal deze een verstekvonnis uitspreken als je dat vraagt. Daarbij wordt jouw vordering zeer waarschijnlijk volledig ingewilligd.

Het is niet gedaan

Weet wel dat dit vonnis nog niet noodzakelijk definitief is. Diegene die niet verscheen zou namelijk onder bepaalde voorwaarden nog wel eens verzet of hoger beroep kunnen aantekenen tegen het verstekvonnis.

Heeft U vragen over de verhuur van Uw pand? Neem dan gerust contact met ons op.
huurder betaalt niet vrederechter
Als de huurder niet opdaagt voor de vrederechter