Vlaanderen lanceert MijnVerbouwLening voor extra ondersteuning bij renovaties Nieuws 23 mei 2022

Vlaams ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele lanceren vanaf deze zomer de MijnVerbouwLening. Daarmee willen ze mensen zonder eigen spaarcent extra steunen bij de renovatie van hun woning. Het gaat om een renteloze lening tot 60.000 euro voor de laagste en middeninkomens. Daarvoor maken ze 108 miljoen euro vrij. Ook verhuurders kunnen mits voorwaarden een beroep doen op de lening.

MijnVerbouwLening
De Vlaamse regering had eerder al beslist om alle energie- en woonpremies samen te voegen tot één MijnVerbouwPremie. Daarmee kunnen de middeninkomens 35 procent van hun renovatie terugbetaald krijgen, voor de laagste inkomens loopt dat op tot 50 procent.

Maar omdat er mensen zijn die de resterende middelen niet hebben om aan een renovatie te beginnen, verhoogt de regering ook het bedrag dat renteloos geleend kan worden van 15.000 tot maximaal 60.000 euro. Deze MijnVerbouwLening heeft een maximale looptijd van 25 jaar en kan tot eind 2026 aangevraagd worden. “Heel wat meer gezinnen zullen hun renovatieplannen kunnen realiseren en zich zo kunnen wapenen tegen stijgende energiefacturen”, meent minister Demir.

De lening kan gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, investeringen in hernieuwbare energie, en voor algemene renovatiewerken, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit.

Ook voor private verhuurders
Nieuw is ook dat private verhuurders de MijnVerbouwLening kunnen aanvragen. “Ook bij verhuurders merken we dat er soms drempels bestaan om aan de slag te gaan met een renovatie”, legt Minister Diependaele uit. De woningkwaliteit en de energie-efficiëntie van heel wat huurwoningen zijn vaak onvoldoende en de regering hoopt de verhuurders met de lening aan te zetten tot het opwaarderen ervan.

Voorwaarde is wel dat de de huurprijs niet meer dan 900 euro bedraagt (1000 euro in centrumsteden).

Afhankelijk van de hoogte van de lening, moet de verhuurder gedurende 9 jaar een korting geven op de huurprijs van 20 euro (bij lening tot 15.000 euro), 40 euro (bij lening tot 30.000 euro), 60 euro (bij lening tot 45.000 euro) of 80 euro (bij lening tot 60.000 euro).

Om in aanmerking te komen voor de MijnVerbouwLening mag een alleenstaande niet meer dan 46.170 euro verdienen en een koppel minder dan 65.960 euro (+3.700 euro per persoon ten laste). In totaal zou dat ongeveer 61 procent van de huishoudens betreffen.

Meer weten over de MijnVerbouwLening? Check alle details op de website van de Vlaamse Overheid.
-
Vlaanderen lanceert MijnVerbouwLening voor extra ondersteuning bij renovaties Nieuws 23 mei 2022