Dit veranderde er op 1 juli op het vlak van energiepremies

Op 1 juli is er een en ander veranderd op het vlak van energiepremies. Zo zijn de Vlaamse renovatiepremie en de meeste energiepremies van de netwerkbeheerder Fluvius omgevormd tot een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie. Daarnaast kan je voortaan ook onder meer je overschot aan stroom van zonnepanelen ‘leveren' aan een ander adres. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Tijdelijke aanvraagstop renovatiepremie en meeste energiepremies

De Vlaamse renovatiepremie en de meeste energiepremies van de netwerkbeheerder Fluvius zijn op 1 juli 2022 omgevormd tot een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie. Door de integratie kan je van 1 juli tot en met 30 september 2022 geen premies meer aanvragen voor de categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.

Het gaat om de isolatie en renovatie van daken, buitenmuren en vloeren, ramen en deuren, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, zonneboilers en warmtepompen of warmtepompboilers.

Aan die lijst worden twee premies toegevoegd. De eerste is voor de hybride warmtepomp. Die combineert een nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepomp die minstens gebruikt wordt voor ruimteverwarming met een nieuwe of bestaande gascondensatieketel. De tweede premie is voor een gascondensatieketel en is voorbehouden voor de laagste inkomensgroep. Vanaf 1 oktober 2022 kan je Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

Overschot aan stroom van zonnepanelen

Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt, kan je stroom ‘leveren’ aan een ander adres. Vanaf 1 juli 2022 kan je je daarvoor aanmelden op mijn.Fluvius.be. De stroom van je zonnepanelen die je niet gebruikt en naar het elektriciteitsnet laat vloeien, blijft een kwartier ter beschikking op alle locaties waar je een aansluiting op het elektriciteitsnet hebt. Zo kan je stroom van de zonnepanelen op je hoofdverblijfplaats verder opgebruiken in je buitenverblijf aan zee. Bedrijven en organisaties kunnen stroomoverschotten verdelen tussen verschillende vestigingen.

Het is ook mogelijk groene stroom te verkopen aan een familielid, vriend, buur of collega. Afspraken over de eventuele kostprijs en betaling maak je onderling. Gratis wegschenken mag ook.

Premie voor prosumenten die meermaals netkosten betaalden

Een aantal prosumenten - eigenaars van zonnepanelen of een kleine windturbine - heeft bij het overschakelen van een analoge naar een digitale meter meermaals distributienettarieven betaald. Dat was een gevolg van de vernietiging van de regeling over de virtueel terugdraaiende teller. Voor getroffenen die tot en met 30 juni 2022 een digitale meter kregen, is er een tegemoetkoming. Die wordt niet automatisch toegekend, maar moet aangevraagd worden via het premieloket van Fluvius (check hier de voorwaarden). Dat kan vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022. Het premiebedrag kan oplopen tot 170 euro.

Sociaal tarief

Wie recht heeft op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en een nieuw energiezuinig huishoudtoestel koopt, kan via Fluvius een kortingsbon aanvragen. Het bedrag stijgt met 50 euro tot 250 euro.
1
Dit veranderde er op 1 juli op het vlak van energiepremies