Is de mazout inbegrepen in de koopprijs?

Op het moment dat je de sleutels krijgt van het huis dat je kocht blijkt de mazouttank niet volledig leeg te zijn. Kan de verkoper dan vragen dat je het aantal liters mazout dat zich nog in de tank bevindt met hem afrekent?

Wie is eigenaar?
Als er niets bijzonders in de koopovereenkomst stond die je afsloot met betrekking tot het onroerend goed, dan is de mazout die zich nog in de tank bevindt niet inbegrepen in de koopprijs. De mazout is dan dus nog eigendom van de verkoper.

Niet verplicht over te nemen
De verkoper kan je evenwel niet verplichten om de mazout van hem over te nemen. Als je zegt dat je deze niet moet hebben, kan de verkoper niet eisen dat je hem ervoor betaalt. Hij is dan wel gerechtigd de tank leeg te maken en de mazout die zich er nog in bevindt mee te nemen. Of hij kan de mazout verkopen aan iemand anders. Of hij uiteindelijk die moeite zal willen doen is hoogst onzeker.

Beperk de prijs
Je kan natuurlijk altijd trachten het op een akkoordje te gooien met de verkoper waarbij je hem een beperkte vergoeding betaalt voor de mazout. Zomaar de volle prijs betalen (tegen de notering van die dag) doe je dus maar beter niet. Als de verkoper de tank wil leeghalen, zal hem dat namelijk ook allicht heel wat moeite (en eventueel ook geld) kosten.
verwarming stookolie verkoop
Is de mazout inbegrepen in de koopprijs?