Een huis kopen of eerst het andere verkopen?

Je hebt een nieuwe woning op het oog, maar je huidige woning is nog niet verkocht. Je hebt misschien ook nog een hypothecaire lening lopen en weet eigenlijk niet zo goed wat je nu moet doen. Eerst het nieuwe huis kopen? Of beter eerst je bestaande huis verkopen? En wat gebeurt er met je woonlening? Een moeilijke beslissing. Wij zetten de mogelijkheden voor jou even op een rijtje.

Eerst een nieuw huis kopen?

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar is je huidige woning nog niet verkocht? Of moet je snel een beslissing nemen vooraleer de woning iemand anders zijn droomwoning wordt? Dan moet je die woning kunnen financieren, zonder dat je daarbij de opbrengsten van je huidige woning kan gebruiken. Dit lijkt misschien financieel onhaalbaar, maar het is perfect mogelijk als je aanklopt bij de bank voor een overbruggingskrediet. Met zo’n krediet leent de bank je geld over een korte periode zodat je jouw nieuwe woning toch kan financieren. Dit maakt het voor jou mogelijk om de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning te overbruggen, én ondertussen op zoek te gaan naar kopers voor je oude woning.

Dankzij een overbruggingskrediet krijg je wat meer financiële ademruimte, omdat je gedurende de looptijd van de lening (meestal) enkel de interesten afbetaald. Het volledige geleende bedrag betaal je in één keer af op de uiterste terugbetalingsdatum of als je oude woning verkocht is.

Waar moet je op letten? Als je woning niet op tijd verkocht geraakt (dus als het overbruggingskrediet afloopt) dan loop je het risico om met een dubbele woonlast te zitten van je oude en nieuwe woning. Ook gelden er bij verschillende kredietgevers verschillende looptijden, terugbetalingsformules, rentevoeten en bijkomende kosten (zoals dossierkosten). Onze tip? Vergelijk overbruggingskredieten bij verschillende kredietgevers om zo de goedkoopste optie te vinden.

Of eerst je huis verkopen?

Heb je jouw oog nog niet laten vallen op een specifiek huis, maar ben je wel actief op zoek? Dan kan je jouw huidige woning alvast te koop zetten zodat je hopelijk met de opbrengsten je nieuw huis kan financieren. Heb je kopers gevonden voor je woning? Dan laat je best een bezettingsregeling opnemen in de verkoopovereenkomst. Zo heb je het recht om nog enkele maanden in je oude huis te blijven wonen totdat jij ook zelf een nieuw huis hebt gevonden. Hiervoor betaal je dan wel een bezettingsvergoeding (huur) aan de kopers, tenzij de nieuwe bewoners zelf niet gehaast zijn om in te trekken in hun nieuwe huis.

Wat met je hypothecaire lening?

De kans is groot dat je voor de financiering van je nieuwe woning ook een hypothecaire lening nodig zal hebben. Maar wat als je woonlening van je huidige woning nog loopt? Dan zijn er twee opties. Je kan je huidige hypothecaire lening overdragen naar je nieuwe woning of je kan je huidige lening afkopen en een nieuwe woonlening afsluiten.

In de meeste gevallen is een hypotheekoverdracht of pandwissel financieel het voordeligst. Eerst en vooral vermijd je daardoor de kosten die je zou maken bij het afsluiten van een nieuw woonkrediet. Bovendien betaal je ook geen wederbeleggingsvergoeding aan je kredietverstrekker. Bij het afkopen van je oude woonlening zou je wel een vergoeding van maximaal drie maanden interest op het resterende bedrag moeten betalen. Ten slotte krijg je bij een hypotheekoverdracht misschien de kans om met je bank opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van je lening. Natuurlijk zijn er ook kosten bij het overdragen van je hypothecaire lening, maar deze zullen normaal gezien lager liggen dan bij het afsluiten van een volledig nieuwe woonlening.

Toch kan het soms voordeliger zijn om een nieuwe woonlening bij een andere bank af te sluiten, als bijvoorbeeld de rentevoeten er veel lager liggen. Het is daarom belangrijk om de verschillende kredietgevers te vergelijken alvorens je een beslissing neemt. Ontdek hier de verschillende tarieven.

Eerst kopen of eerst verkopen? Een vraag waar geen eenduidig antwoord voor bestaat. Het hangt vooral af van je financiële en persoonlijke situatie, en van hoe concreet je plannen zijn.
gebouw krediet
Een huis kopen of eerst het andere verkopen?