Binnenkort controles op aanwezigheid EPC gemeenschappelijke delen

Sinds 1 januari 2022 moeten grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. Uit nieuwe cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt echter nog heel wat werk aan de winkel. Ondanks het verstrijken van de deadline, beschikt amper 40% van de appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden vandaag over een EPC GD. Weet dat het VEKA binnenkort de controles op de aanwezigheid van het EPC GD zal opstarten

Het aantal aanwezige geldige EPC’s van de gemeenschappelijke delen lag midden februari rond de 12.700. In december was er sprake van een inhaalbeweging in de cijfers, maar volgens de inschattingen van het VEKA beschikt amper 40% van de appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden momenteel over een EPC GD.

Boetes
Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars (VME) een boete krijgen die kan oplopen tot 5000 euro.

Andere deadlines
De timing om te beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw werd bijgestuurd in functie van de grootte van het appartementsgebouw. Het aantal gebouweenheden bepaalt wanneer het EPC verplicht moet aanwezig zijn. Kleinere gebouwen gebouwen vanaf 5 appartementen (en max. 14) moeten op 1 januari 2023 over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken. Bij de gebouwen met niet meer dan 4 appartementen is de richtdatum 1 januari 2024.

Om je EPC gemene delen te laten opstellen kan je steeds terecht bij het Vastgoedloket van onze partner BTV, waar CIB-leden eenvoudig en aan scherpe tarieven hun aanvraag kunnen plaatsen.
foto
Binnenkort controles op aanwezigheid EPC gemeenschappelijke delen