Wat als de huurder de elektriciteit niet betaalt?

In de loop van de huurovereenkomst blijkt dat de huurder de facturen van de elektriciteit niet betaalt. Kan de energieleverancier dan vragen dat jij als verhuurder deze betaalt? Welke risico’s loop je precies?

Contract op naam van je huurder

Heel vaak wordt bij aanvang van de huur aan de huurder gevraagd een contract met een energieleverancier af te sluiten. Doet de huurder dat, dan sta jij als verhuurder niet in voor eventuele onbetaalde rekeningen. De energieleverancier zal moeten trachten de rekeningen te laten betalen door de huurder. Lukt dat niet, dan draai jij als verhuurder er niet voor op.

Stond het contract met de energieleverancier voor aanvang van de huur op jouw naam, laat de huurder dan een overnamedocument tekenen en bezorg dat ook aan eandis. Een overnamedocument kan je downloaden via de link https://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/energieovernamedocument.pdf. Doe je dat niet dan riskeer je voor het energieverbruik van je huurder op te draaien als deze zelf geen contract met een leverancier afsluit.

Je werkt met een forfait

Het kan ook zijn dat het contract op jouw naam staat en dat je aan je huurder een forfait aanrekent voor energiekosten. Als je dat doet en je huurder betaalt niet, dan zal je zelf moeten overgaan tot invordering van de achterstallen. Eventueel kan je ook –bijkomend- de ontbinding van de huur vragen. Hoewel je huurder je niet betaalt zal jij op jouw beurt wel de leverancier van de energie moeten betalen…

Je rekent de kosten door

Als je werkt met een systeem waar je je huurder een voorschot aanrekent en later een afrekening stuurt, geldt hetzelfde als indien je met een forfait werkt. Ook hier zal jij moeten betalen aan de leverancier van de energie en moeten trachten bij je huurder in te vorderen wat hij je verschuldigd is.

Voor de teller-overname, de opname van de inhoud van de mazouttank en alle vragen hieromtrent, kan je terecht bij New Imm Service. Naam contact met ons op indien U hulp nodig heeft.
huisjes in het gras
Wat als de huurder de elektriciteit niet betaalt?