Hervorming registratierechten in 2018

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) werkt aan een voorstel om de registratierechten die betaald moeten worden bij de aankoop van een woning te vereenvoudigen en te reduceren. Dat liet hij vorige dinsdag weten in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. De vereenvoudiging van de belasting bij de aankoop van onroerend goed maakt deel uit van het regeerakkoord. Hoeveel registratierechten er betaald moeten worden zou ook niet langer afhankelijk zijn van het KI maar wel van de aankoopprijs, gezien het KI vaak niet meer overeenstemt met de realiteit.

Volgens HLN zouden meerdere pistes op tafel liggen. De belasting zou mogelijk aan de energie-efficiëntie van de woning gekoppeld kunnen worden. Ook lagere registratierechten zonder woonbonus of hogere registratierechten mét woonbonus zou tot de mogelijkheden behoren. Die opties moeten natuurlijk verder overlegd worden.

Er zijn ook meerdere pistes. Zo behoort zelfs een koppeling aan de energie-efficiëntie van de woning en/of de woonbonus tot de mogelijkheden. Het enige wat al vaststaat, is dat het tarief van de koopbelasting niet langer afhankelijk wordt van het kadastraal inkomen van de woning
Bron: HLN & BIV
Hervorming registratierechten in 2018